Marocul - o destinație culinară.

Bucătăria marocană este o explozie de arome și culori, combinând tradițiile antice cu influențele moderne pentru o experiență culinară inegalabilă. De la piețele aglomerate din Marrakech până la oazele din deșert, fiecare farfurie spune o poveste bogată în tradiție și pasiune.

Tajine-ul, couscous-ul și supa harira sunt doar câteva dintre preparatele care îți vor încânta papilele gustative cu condimente exotice și ierburi proaspete.

Antreu de salate marocane

Un antreu obișnuit în Maroc este un mix de salate, care se servește cu pâine. Salatele sunt de obicei făcute din fasole, linte, roșii și ardei.

Tajine sau Tagine

 E acea mâncarea tradițională gătită în acele vase specifice de lut cu capac lunguieț. Cel mai des am găsit tangine de pui cu măsline/lămâie, dar se găsesc și de iepure și miel, și doar de legume - pentru cei care preferă o variantă vegetariană. Cea mai bună mi s-a părut cea de vită cu prune uscate, e o combinație foarte reușită de dulce și sărat.

Prețurile variază între 60-90 MAD, cea mai ieftină fiind cea de legume și cea mai scumpă de vită/iepure.  Acest tajine cu vită și prune l-am mâncat la terasa Bakchich în Marrakech.

Cous-cous

Fie că alegeți cous-cous cu legume, sau cu pui și legume nu veți fi dezamăgiți. Este servit, de obicei cu legume (morcov, cartof, vinete, dovlecei și varză) tăiate în bucăți mari și amplasate deasupra cous-cous-ului.

Prețurile variază între 40-50 MAD, varianta cu pui fiind mai scumpă. O combinație perfectă pe care am încercat-o de mai multe ori a fost cous-cous cu legume și tagine cu carne, în total plăteam vreo 130 MAD și era suficient pentru două persoane.

Harrira

Harrira este o supă de linte, roșii și tăieței.

Este o gustare perfectă de prânz, dar poate fi servită și la cină, lângă niște plăcinte, așa cum am făcut noi.
Am mâncat această supă la Worker’s tagine în Marrakech.

Pastilla

Este o plăcintă cu carne de pui, pește/fructe de mare sau legume. Varianta cu carne de pui este servită cu zahăr pudră și scorțișoară presărate deasupra. Este delicioasă, dar combinația de pui cu zahăr și scorțișoară, nu a fost neaparăt pe gustul meu. Ne-a fost recomandată cea cu pește, care este ușor picantă, dar nu am găsit-o în localurile în care am fost. Dacă ați încercat-o vă rog să ne spuneți cum vi s-a părut.

Prețurile pentru pastilla cu pui sau legume variază între 60-80 MAD. Această pastilă am mâncat-o la Made in M din Fez.

Merguez

 Sunt niște cârnăciori mici și ușor picanți,  care cel mai des se servesc ca un sandwich în pâine.

Probabil a fost printre cele mai ieftine mese, două sandwich-uri cu merguez cu 2 porții de cartofi prăjiți a fost doar 48 MAD. Vă recomandă să încercați acest sandwich la restaurantul Tabib din Rabat.

Sandwich-ul cu sardine prăjite

Sanwdich-ul se servește cu lămâie sau sos de roșii și este delicios. Se găsește foarte usșor în piețe.De obicei, în aceleași locuri găsiți și alte varietăți de pește prăjit.

Prețurile variază între 40-50 MAD, varianta cu pui fiind mai scumpă. O combinație perfectă pe care am încercat-o de mai multe ori a fost cous-cous cu legume și tagine cu carne, în total plăteam vreo 130 MAD și era suficient pentru două persoane.

Am încercat acest sandwich în medina din Marrakech, de lângă terasa Bakchich (se vede și în poză în spate).

Maakouda

Maakouda sunt niște chiftele de cartofi prăjite în ulei. Sunt bune, dar mâncate de sine stătător mi s-au părut prea uleioase. Cred că merg cel mai ca garnitură lângă carne sau pește, salată sau niște legume la grătar.

Costă foarte puțin - între 3 și 8 MAD.

Harcha

Harcha sunt niște chiftele de griș prăjite și servite fie la mic dejun, sau ca gustare. Se vând și sub formă de street food cu măsline în compoziție.

Costă 2 sau 3 MAD bucata, în funcție de ce intră în compoziție.

Shawarma

Shawarma e diferită față de varianta pe care o găsim la noi în țară. Aceasta conține doar carne și câteva legume. Sosurile sunt servite separat și cartofii prăjiți pot fi comandați extra.

Prețul cu tot cu cartofi este 25 MAD în Marrakech, iar în Casablanca un meniu cu shawarma, cartofi, suc și desert costă 50 MAD la Chawerma Cham.

Clătite marocane - Baghrir, msemmen.

Baghrir  - clătitele marocane cu foarte multe găuri - cu avantajul  că rețin toping-ul - mierea sau gemul, fără să curgă pe lângă. Se găsesc la orice mic dejun tradițional, fără excepție, uneori fiind înlocuite de niște clătite mai subțiri, împăturite sub formă de pătrat - msemmen.

Se vând pe stradă câte 10 bucăți sau mai multe, dar le puteți încerca la mic dejun, unde vin servite cu dulceață și miere.

Dulciuri

Dulciurile marocane - un deliciu ce vine în diverse forme și cu diverse arome. Multe vor fi cu umplutură de migdale, sau decorate cu migdale. Aici intră și chebakia care sunt niște dulciuri în formă de trandafir și însiropate în miere și apă de trandafiri, decorate cu puțin susan peste.

În localuri se vând cu 5-10 MAD pe bucată, în funcție de localurile în care stați. Dacă luați de la un magazin am dat 30 MAD pentru 8 bucăți diferite de dulciuri.

Și mai jos o să vedeți iubirea marocanilor pentru dulciuri în munții de prăjituri transportate în camionetă.

Băuturi și ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă  se servește la orice oră cu  o cantitate impunătoare de zahăr, după cum se vede și în poză. De obicei este deja îndulcit, dar de multe ori se servește neîndulcit, și poți să alegi cât zahăr vrei să adaugi. 

Cafeaua - pe nisip, la ibric sau în orice altă formă, cred că e a doua cea mai îndrăgită bătură în Maroc. Dar de cele mai multe ori pe la prânz, în cafenele o să vedeți aproape exclusiv bărbați.

Suc de trestie de zahăr - este pentru prima dată când am văzut să se vândă un astfel de suc și am vrut să îl încerc. Este dulce, dar rece și răcoritor, dacă aveți și apă se poate chiar dilua.