Maroc - Ce trebuie să știi înainte să mergi?

Card sau cash, ce pot să folosesc? Cât de accesibil e internetul? Iau taxiuri de pe stradă sau folosesc aplicații? Sunt sigure trenurile și transportul public?

Controlul vamal

Cozile sunt ceva mai lungi, dar vameșii nu te țin foarte mult la povești. În funcție de câți oameni sunt, puteți să treceți verificarea vamală în 30 de min sau o oră. La vamă am primit câteva întrebări, care este scopul vizitei, cât stăm și cu ce ne ocupăm, de asemenea au cerut să le arătăm biletele de avion și rezervarea la cazare. Am recomanda să le aveți printate, pentru a evita orice situație neplăcută, de ex. să rămâneți fără baterie la telefon. Noi le-am prezentat pe telefon și a fost în regulă. Dacă aveți o dronă cu voi trebuie să o declarați, deoarece nu vă permite să intrați cu drona în țară. Dacă nu o declarați, să nu credeți că veți scăpa - se scanează toate bagajele înainte de ieșirea din aeroport, și nu cred că merită să riscați.

Card/ cash, cum mă descurc cel mai ușor? Schimb valutar

Înainte să venim am citit un articol care zicea că în Marrakech - cash is king, și a avut dreptate. Atunci când scoateți bani de la un bancomat, veți plăti un comision de 33-35 MAD , în funcție de banca aleasă. Am găsit o singură bancă, unde comisionul este de 16 MAD la 1000 MAD scoși - Al Barid Bank. La cazare și pentru excursii, dacă optați să plătiți cu cardul veți plăti în plus un comision, de ex. la cazare comisionul e de 5%, la excursie - 20%. Dacă mergeți în restaurante mai turistice veți putea folosi cardul, dar dacă vreți să mâncați în Medina, la tarabele autentice sau street food - atunci aveți avea nevoie de cash.

De asemenea, aveți nevoie de bani cash, ca să puteți pleca de la aeroport. Fie că aveți MAD sau Eur, autobuzul de la aeroportul din Marrakech acceptă orice variantă. Dacă vreți să schimbați la aeroport, cursul valutar este ușor mai dezavantajos ca în oraș, 9.92 MAD/EUR în aeroport vs. 10.30-10.50 MAD/EUR în oraș.

În toate orașele sunt multe case de schimb valutar, care nu percep comision atunci când schimbați bani. Deci dacă aveți cu voi EUR cash, nu veți întâmpina probleme să îi schimbați. De asemenea, mulți comercianți acceptă bucuroși EUR.

Internet

Internetul este foarte scump dacă alegeți să folosiți roaming - 10.59 EUR/MB (oferta de la Vodafone). Vă recomandăm să vă cumpărați o cartelă locală. Puteți să luați chiar din aeroport, unde e același preț la toți cei 3 operatori (Orange, Maroc Telecom, Inwi) - 20 EUR/20 GB cu valabilitate de 2 săptămâni. La aeroport, primiți cartela gratuit, iar dacă luați din oraș se plătește separat de abonament. Un alt trick pe care puteți să îl faceți, este să luați cartela gratis de la aeroport și să alimentați în oraș cu 10 GB pentru 10 EUR la diverși comercianți, doar să verificați prin SMS că aveți într-adevăr 10 GB internet încărcați pe cartelă.

Taxi

Sunt foarte multe taxiuri cam oriunde mergi și de cele mai multe ori, șoferii claxonează atunci când văd turiști, pentru a vă oferi o cursă. Nu aveți de ce să vă faceți griji că nu o să găsiți cu ce să ajungeți într-un anumit loc. Dar de cele mai multe ori, primul preț spus este unul destul de mare, și se poate negocia cu minim 20% mai puțin. Ca să vă faceți o idee despre costul unei curse, vă recomand să vă descărcați aplicația Careem care este disponibilă în Casablanca, Marrakech, Rabat și Tangier. Acolo puteți verifica prețul cursei și în general am mers cu 10 MAD mai mult pe cursă, decât ce ne arăta aplicația, dar cel puțin am știut de unde să începem negocierea. Chiar dacă pe aplicație apar mașini, nu ne-au acceptat vreo cursă de câte ori am încercat să o folosim. În Tangier am reușit să folosim aplicația InDrive, care te conectează cu șoferi la prețuri ft bune, de ex. pentru o cursă pe care un taxi cerea 80 MAD , am propus 30 pe aplicația InDrive și a fost acceptată instant. Șoferul a fost excelent și la sfârșit mi-a dat restul exact, fără să pretindă vreun bacșiș.

Atenție, taxiurile au culori diferite - galben în majoritatea orașelor, inclusiv în Marrakech, în Casablanca sunt roșii, iar în Rabat sunt albastre.

Tren

Site-ul oficial pentru bilete este https://www.oncf.ma, dar din păcate nu se poate accesa din afara țării. Cu cât mai devreme se cumpără biletele cu atât sunt mai ieftine (până la 50%), dar chiar și luate direct de la gară e ok prețul. Pe alte site-uri prețurile sunt mult mai mari, și nu v-aș recomanda să le cumpărați.

Dacă le luați cu o lună înainte puteți să plătiți chiar și jumătate de preț. De ex., un bilet la clasa a doua între Tanger și Fes în ziua plecării e 110 MAD, iar cu o lună înainte e doar 49 MAD. Iar trenul de mare viteză dintre Tanger și Casablanca costă 224 MAD, iar cu o lună înainte 149 MAD. Acest tren se numește Al Boraq și mai are două opriri între Casablanca și Tanger - Rabat și Kenitra, și dacă vă planificați să vizitați unul dintre aceste orașe aveți posibilitatea să mergeți cu el. Atinge viteze de peste 300 km/h și vagoanele sunt curate și dotate cu prize.

Câteva sfaturi de luat în considerare

  • Vineri

    Vineri este cea mai sfântă zi a săptămânii în Maroc și e zi liberă, iar duminica este lucrătoare. Este destul de ușor de uitat acest aspect, atunci când ne planificăm călătoriile. Verificați programul obiectivelor turistice să vă asigurați că sunt deschise în zilele în care vă propuneți să le vizitați. În ceea ce privește mâncarea, nu veți avea dificultăți să găsiți ceva, chiar și în zilele de vineri.

  • Ramadan

    Înainte să vă planificați vacanța ar fi indicat să verificați perioada exactă în care este Ramadanul, deoarece s-ar putea să vă limiteze în anumite activități. Ramadanul este luna obligatorie de post și în fiecare an pică într-o nouă perioadă, în 2024 e din 10 martie până în 9 aprilie. Localurile sunt închise pe parcursul zilei și se redeschid după apusul soarelui. Cu siguranță veți găsi localuri destinate turiștilor, dar în număr semnificativ mai mic.

  • It is closed. C’est fermé

    Pe străduțe mai mici, unde nu sunt magazine, de obicei sunt bărbați tineri sau adolescenți care strigă - It’s closed/C’est fermé atunci când văd turiști. Vă vor striga și uneori chiar ajunge din urmă, cu mențiunea că e închis și se vor oferi să vă conducă ei spre o anumită destinație. Dar, după ce ajungeți vor cere să le dați bani. Nu am răspuns la niciunul dintre aceste persoane, și dacă unii erau ok după ce le ziceam, nu mulțumesc, alții deveneau insistenți sau strigau ceva în urma noastră.

  • Ghid turistic

    Cam oriunde am fost, erau puține panouri informative și majoritatea în franceză. Este printre puținele dăți când am simțit lipsa unui ghid de călătorie. Puteți căuta informații și pe internet, atunci când sunteți într-un anumit loc, dar mie îmi place să văd unele informații printate.