Ce să vizitezi în Marrakech în 2 zile.

  • Medina

    Piața Jemaa el-Fnaa

    Moscheea Koutoubia

    Sinagoga Slat Al Azam

    Cimitirul Juif de Miaara

  • Grădina Majorelle

    Madrasa Ben Youssef

    Palatul Bahia

    Palatul El Badi

    Saadian Tombs

  • Autobuzul L15- biletul costă 30 MAD sau 3 EUR - cash.

    Taxi, dar vă spun detalii mai jos.

  • În principiu pe lângă medina, sau alte obiective pe care vrei să le bifezi.

5 locuri de vizitat gratuit

  • Medina

    este locul unde începe orice vizită în Marrakech și poți intra în medina dimineața și să ieși abia spre seară. După o perioadă de timp, toate tarabele seamănă între ele, dar e drăguț să te pierzi prin acele labirinte. Puteți gusta nenumărate preparate, cumpăra suvenire sau dacă sunteți tentați, să negociați cu vânzătorii.

  • Moscheea Koutoubia

    se poate vizita doar din exterior, și vă recomandăm să faceți un tur în jurul ei, ca să puteți vedea și ruinele fostei construcții, dar și două parcuri foarte drăguțe, verzi și pline de copaci de portocal - dacă îi prindeți și înfloriți, vă veți bucura de miros.

  • Piața Jemaa el-Fnaa

    este un loc viu și în continuă schimbare în funcție de ora zilei la care ajungeți. Aici întâlniți de la vânzători de flori, fructe, la doamne care pictează cu henna, persoane cu șerpi cu clopoței care cântă la fluiere. Vă recomandăm să nu faceți poze fără să faceți vreo donație, deoarece sunt foarte bine organizați și sunt vigilenți la turiștii care scot telefoanele din buzunar, fără să scoată și niște monezi pe care să le lase.

Sinagoga Slat Al Azama

Sinagoga este un obiectiv mai puțin obișnuit, având în vedere că vizităm o țară arabă. Nu l-am pus pe listă înainte să ajungem aici, dar din întâmplare am aflat despre evreii berberi și că în trecut era un întreg cartier al evreilor - Mellah, așa am hotărât să o vizităm. Biletul este doar 10 MAD, și de aceea l-am încadrat la categoria obiectivelor gratis. A fost foarte neobișnuit și un paradox să văd Tora în arabă. În camerele de la parter sunt informații despre istoria evreilor din Maroc, poze cu foștii elevi și câteva detalii despre evreii berberi. De asemenea, se organizează diverse expoziții - noi am prins una de fotografie.

Cimitirul Juif de Miaara

În apropiere de sinagogă, se poate vizita cimitirul evreiesc plătind un bilet de 10 MAD. Majoritatea mormintelor nu au inscripții și sunt unele peste care au crescut plante. Amplasarea este într-o zonă centrală și cu vedere directă spre munții Atlas. E un loc ce te umple de liniște, și dacă nu sunteți interesați de istoria locului, cel puțin pentru priveliște, merită să cumpărați biletul.

Grădina Majorelle

Grădina Majorelle găzduiește muzeul Yves Saint Laurent și muzeul Artelor berbere și se află în exteriorul Medinei, în fosta periferie a Marocului. Biletul complet pentru toate cele 3 obiective, e 155 MAD și prețul diferă în funcție de obiectivele alese de vizitat. Biletele le cumpărați on-line, fie din timp pentru un anumit interval sau chiar de pe loc, scanând un QR pentru intervalele disponibile. Este o adevărată oază de liniște și grădina este foarte frumos amenajată, iar dacă veniți la primele ore ale dimineții veți avea norocul să vă bucurați de ea cu cât mai puțini oameni. Pentru a vizita bijuteriile și hainele tradiționale ale berbecilor, vă recomandăm să vizitați muzeul Artelor berbere, care aduce un omagiu culturii locului. Din păcate muzeul YSL era închis pentru că pregăteau o nouă expoziție, așa că nu avem detalii despre acesta.

Madrasa Ben Youssef

Vă recomandăm să achiziționați toate biletele (cu excepția celor de la grădina Majorelle) direct de la muzeu, deoarece site-urile de pe google vă direcționează către bilete mult mai scumpe, ce includ și tururi ghidate. În majoritatea locurilor găsiți ghizi care sunt dispuși să vă dea informații contra unui preț sau vă puteți descurca cu ce găsiți pe internet.

Madrasa Ben Youssef este un fost colegiu din secolul XVI, care se poate vizita pentru un bilet ce costă 50 MAD. Aici, cât și la restul muzeelor - plata biletelor se putea face doar cash. Curtea este superbă, minuțios decorată și cu un bazin cu apa poziționat în centru. La etaj se pot vizita camerele în care locuiau elevii acestei instituții, dar sunt camere goale fără vreun mobilier sau obiect decorativ. Din păcate doar vreo două încăperi aveau plăcuțe ce menționau care era destinația camerei, în rest nu erau informații.

Palatul Bahia

Palatul Bahia este un alt reper, ce nu trebuie să lipsească de pe listă și care se poate vizita achiziționând un bilet de 70 MAD. Construit între 1866-1867 de către Si Moussa - un fost sclav, care a urcat pe scara socială, palatul se întinde pe 8000 m2 și dispune de 150 de camere - dar nu toate se vizitează. Sunt două holuri mari, care au pereții și tavanul foarte frumos decorate și curtea interioară este splendidă. Palatul și curtea se pot vizita în maxim o oră.

Palatul El Badi

Palatul El Badi reprezintă niște ruine a unui fost palat din secolul XVI, și o grădină în centrul acestuia. Când am ajuns, am hotărât că nu merită biletul de 70 MAD, așa că ne-am mulțumit cu o privire fugitivă de la intrare și am fugit spre Saadian Tombs, deoarece eram la limită să ajungem până la închidere.

Saadian Tombs

E necropola dinastiei Saadiene, de la sfârșitul sec. XVI, descoperită abia acum 100 de ani - în 1917. Mormintele sunt îngrădite, dar e frumos că sunt protejate și putem admira decorațiile de pe pereți, podea, tavan și uși de la distanță. Aici este un panou informativ, care descrie destinația fiecărei încăperi. Biletul costă 70 MAD și se poate achiziționa de la intrare. Aici este un panou informativ care conține detalii despre destinațiile camerelor.

Cum ajung de la aeroport în oraș?

De la aeroport puteți lua un autobuz care vă duce direct până în oraș, și  biletul costă 30 MAD sau 3 Euro și ajungeți în aproximativ 20 de min. la Jamaa el-Fnaa lângă moscheea Koutoubia. Majoritatea hotelurilor oferă opțiunea de a vă lua de la aeroport pentru 20 EUR. Noi am considerat că este prea mult și aveam bagaje mici cu care am putut să ne deplasăm ușor prin oraș, având și cazarea aproape de stație. Trebuie să știți că dacă sunteți cazați în Medina, mașinile nu pot intra în marea majoritate a orașului vechi, și este un aspect de luat în considerare atunci când vă căutați cazare.

Unde aleg cazarea?

Verificați ce ați vrea să vizitați în Marrakech și luați aceasta în considerare acest aspect atunci când verificați cazările disponibile. Pentru că majoritatea obiectivelor sunt în Medina sau pe lângă, veți găsi multe cazări în Medina dar și pe lângă. Noi am recomanda o cazare în apropierea unei porți care să vă asigure accesul în Medina, dar nu neapărat în interiorul orașului vechi, pentru că ziua este plin de turiști, motociclete și devine aglomerat. Iar seara poate să fie ușor ciudățel, deoarece apar mulți localnici care vă pot aborda oferindu-vă direcții și indicații spre diverse locații. V-am recomanda să stați în riaduri, care sunt niște case tradiționale pătrate cu ziduri înalte, cu o curte interioară unde este o piscină sau o fântână. Apa din interior are rol de a răcori încăperea, iar curtea era locul unde se vedeau și puteau să stea femeile la povești, departe de ochii lumii. În pozele de mai jos sunt riadurile în care am stat, nu sunt muzee sau cafenele.