
7 zile în New York -itinerar complet și diversificat
Am făcut un itinerariu cu obiectivele vizitate ușor de urmărit în câteva zile. Puteți să schimbați orice zi cu alta, în funcție de cazarea voastră. Vă recomandăm să nu uitați de diferența de fus orar și să nu vă faceți planuri foarte mărețe, chiar pentru prima zi când ajungeți. Am salvat toate locațiile într-o listă pe Google Maps, salvată mai jos. Iar pentru cei interesați și de localuri unde puteți să mâncați preparate delicioase, am făcut o postare doar pentru cei pofticioși.
Ziua 1 - Financial District
Elevated Acre, după cum sugerează și numele, este un parc amplasat la un nivel mai ridicat. Mai exact este peste șosea, cam la nivelul etajului 3 al unei clădiri, cu mai multe băncuțe și plante, de unde se vede Brooklyn-ul. Dacă vizitați New-York-ul în perioada caldă a anului, pare un loc perfect pentru o gustare. Fiind un parc, intrarea e gratis și intrarea se face pe scările de la clădirea amplasată pe South Street.
Charging Bull este un simbol al industriei financiare din New York și poate cel mai reprezentantiv obiectiv al cartierului financiar.
The Fearless Girl a fost amplasată in 7 martie 2017, cu o zi înainte de 8 martie, în fața taurului (se găsesc poze pe internet). Statuia promovează diversitatea în companii. La plângerea creatorului statuii Charging Bull a fost mutată în 2018 în fața New York Stock Exchange.
Federal Hall National Memorial este locul unde s-a scris istoria statelor unite. Pe acest loc a fost amplasată clădirea de la balconul căreia și-a depus jurământul primul președinte al SUA - George Washington în data de 30 aprilie 1789. Piatra de la balcon, încă se poate vizita în acest muzeu.
Oculus World Trade Center este un obiectiv pentru iubitorii de design și de istorie. Clădirea proiectată de arhitectul Santiago Calatrava reprezintă un porumbel alb. După atacul devastator din 11 Septembrie din 2001, s-a dorit regândirea spațiului într-un mod care ar aduce în continuare oamenii în această zonă a cartierului financiar. Construcția a costat 4 miliarde de dolari și include o stație de metrou și mai multe restaurante și magazine.
Parcul memorial Ground Zero, care cuprinde cele doua bazine 9/11 - de nord și de sud și muzeul 9/11 (biletele se pot cumpara de aici). Chiar dacă nu vizitați muzeul, merită să vedeți locul, care are o încărcătură emoțională aparte.
One World Trade Center, unde se află cel mai înalt punct de observare al orașului cu panoramă 360. Biletele se pot cumpăra de aici și vă recomandăm să le aveți cumpărate, deoarece se formează cozi foarte repede.
Ziua 2 - Lower Manhattan, China Town și Little Italy
Ghostbusters Headquarters este clădirea ce apare în faimoasele filme și de unde ieșea mașina la misiuni. Acesta este unicul loc din filme pe care l-am vizitat în New York și clar este pentru pasionații de seria de filme. Cartierul unde se află este unul foarte drăguț și cochet și lângă se află un pod drăguț ce face legătura între două clădiri - Staple Street Skybridge.
De acolo puteți merge să vizitați Tom Otterness Real World Sculptures unde o să vedeți mai multe animale sculptate în bronz sau puteți alege să vizitați două cartiere învecinate, dar cu o cultură diametral opusă.
Cartierul China Town se întinde pe o suprafață mai mare decât apare pe Google Maps, probabil cu trecerea timpului s-a mai extins. Este locul perfect dacă vreți să încercați mâncare chinezească autentică, dar trebuie să aveți cash în majoritatea locurilor. Cea mai frumoasă stradă din cartier este strada colorată Doyers St.
Din cartierul Little Italy a rămas practic o stradă lungă împânzită cu restaurante și magazine italienești. Noi am ales să mâncăm la o pizzerie foarte cunoscută (după cum aveam să aflăm ulterior din pozele din local) în vecinătatea cartierului. Pizzeria se numește Prince Street Pizza și vinde felii (sau mai degrabă pătrate) de pizza și are gustul autentic de pizza americană cu blatul pufos, dar ceva mai crocant. În apropiere se află și o stradă cu Grafitti - Freeman Alley - Graffiti, pe care însă o recomandăm să vizitați ziua.
De asemenea, seara o puteți păstra pentru un show pe Broadway. Am cumpărat bilete de aici, dar este o posibilitate de a cumpăra bilete și mai ieftine. În Times Square se află TKTS Times Square care vinde bilete last minute la diverse show-uri de pe Broadway, biletele sunt considerabil mai ieftine - chiar și la 20$, dar va trebui să vă mulțumiți cu show-urile disponibile. Este o coadă destul de mare acolo, nu aveți cum să ratați locul.
Ziua 3 - New York Highlights
În această zi vor urma cele mai cunoscute atracții ale orașului și puteți să le luați fie de la ordinea propusă sau în ordine inversă, în funcție de locație și cu ce vreți să începeți.
Flatiron Building este o clădire monument în New York deschisă în 1902 fiind sediul unei firme de construcții. De curând a fost implicată într-o controversă în 2023, atunci când o persoană a fost declarată câștigătorul licitației la suma de 190 milioane $, iar ulterior a dispărut. Instanța a trebuit să anuleze dreptul acestuia și s-a organizat o nouă licitație pentru a numi un nou câștigător. Din 2023 este în construcție și firma căreia aparține clădirea își propune să o transforme într-o clădire rezidențială. Am ales să începem cu Flatiron district, deoarece aici am găsit cafea bună la Devocion și biscuiți delicioși la Levain.
Empire State Building - o altă clădire monument, care are și un loc de unde puteți să vedeți orașul de la etajul 86. Biletele se pot achiziționa de aici.
În New York Public Library se poate vizita gratis o cameră de lectură, împreună cu mai multe săli unde sunt amenajate expoziții. Când am fost era o expoziție despre mișcare suffragettes.
Imediat lângă se află și Stavros Niarchos Foundation Library, unde intrarea este gratuită și în zilele când vremea permite este deschisă și o terasă, unde puteți să ieșiți să admirați orașul.
Chrysler Building este în imediata apropiere, dar se poate intra doar la parter fiind o clădire de birouri. În schimb se poate admira în toată splendoarea din One Vanderbilt, unde este un punct de observare a orașului - Summit One Vanderbilt (bilete aici). A devenit foarte cunoscut de curând, atunci când au deschis un lift transparent și o cameră plină cu baloane.
Grand Central este chiar lângă și puteți intra în holul principal pentru a admira tavanul cu constelații, dar aveți grijă la alți oameni care trec în grabă pentru a nu-și pierde trenul.
Times Square - am mers să îl vizităm pe timp de zi, dar ne-am întors și după ce am vizitat muzeul ca să îl vedem și noaptea. Plin de agitație și oameni, ceva mai liber ziua decât seara, dar nu puteți să îl ratați. Având în vedere locațiile din jur, s-ar putea chiar să treceți de câteva ori pe acolo. Numele îl are de la revista Times, care a avut sediul aici. Aveți grijă la diverși oameni care încearcă să vă atragă la dans, reprezentații sau să vă facă poze.
Rockefeller Plaza este o clădire de birouri care apare deseori în filmele americane. Noi am prins-o, probabil, în cea mai spectaculoasă perioadă - de Crăciun, când avea amenajat și faimosul patinoar, dar cred că are farmecul ei în orice anotimp.
De acolo am mers la MoMA, Museum of Modern Art, fiind unul din cele mai cunoscute muzee din New York. Biletele se pot cumpăra în avans de aici, sau chiar de la casa muzeului, dar va trebui să stați la o coadă mai lungă. Acesta a fost unul din cele 3 muzee vizitate de noi, fiecare având farmecul lui. Dacă nu sunteți pasionați de artă puteți să vă mai eliberați câteva ore din zi și să alegeți să vizitați sau să vă plimbați prin alte zone apropiate.
De acolo am vizitat seara Times Square și apoi am mers spre Koreatown, care este cunoscut pentru restaurantele coreene foarte bune.
Ziua 4 - Upper West Side și East Village
American Museum of National History este imens și puteți foarte ușor să petreceți aici o zi întreagă. Noi am stat vreo 3 ore și am simțit că este suficient pentru ceea ce voiam să vizităm. Vă sugerez să vă programați ce vreți să vizitați, ca să vă țineți de plan. De exemplu noi am vizitat expoziția cu dinozauri și expozițiile care prezintă viața oamenilor din diferite regiuni ale lumii, prezentând obiecte de uz casnic, cult și decorații. Biletele le puteți achiziționa de aici.
Acolo ne-am mai plimbat un pic prin Upper West Side, iar apoi am luat metroul până la High Line. Aici a fost o linie ferată situată deasupra șoselei, care a fost transformată într-un parc, plin de băncuțe și spații verzi. Cred că este deosebit de frumos în perioada caldă a anului.
Iar în apropiere de 10th Avenue, se află Debarcaderul 57 (Pier 57 Rooftop Park) cu un parc aflat la etaj de unde se vede Little Island, care practic este un parc suspendat pe piloni care stau în apă. Zona este deosebită și merită vizitată sau cel puțin să o vedeți de la depărtare.
Ulterior am luat metroul spre East Village, unde am vizitat cartierul Ucrainean. Aici se află poate unul dintre cele mai frumoase colțuri de stradă - Stuyvesant St. Casa este împânzită de vegetație care își schimbă coloritul în funcție de sezon.
De acolo am vizitat și librăria Strand, deschisă în 1927 și care a fost o perioadă de timp cea mai mare librărie din lume. Menționează că au 18 mile (aproape 29 de km) de cărți și puteți găsi cărți noi și vechi în toate domeniile.
Iar seara ne-am plimbat prin South Village unde am fost și la un spectacol de stand-up la Comedy Cellar. Vă recomandăm să vă faceți rezervare și să fiți cu 15 min înainte de începerea spectacolului, ca să nu vă pierdeți locul. Rezervarea se poate face aici și nu costă nimic și vă scutește de așteptat în față fără garanția unui loc.
Ziua 5 - Statuia Libertății, Insula Ellis și Brooklyn
Am început ziua cu o excursie la Statuia Libertății și la Muzeul Național al Emigrării de pe Insula Ellis. Biletele se pot achiziționa de aici, cu diferite opțiuni în funcție de ce vreți să vizitați. Noi am cumpărat bilete general admission, în care e inclusă vizitarea insulei unde este amplasată Statuia Libertății dar și a unui muzeu despre construcția acesteia, și intrarea în Muzeul Național al Imigrării de pe Insula Ellis. Biletul costă 25 USD, dar trebuie luat din timp, altfel mai găsiți bilete last minute, la intermediari dar mai scumpe. Vaporul se ia de la Staten Island Ferry Whitehall Terminal sau din New Jersey.
Statuia Libertății a fost oferită cadou Statelor Unite în 1867 de către Franța. “Sora” acesteia, într-o dimensiune mai mică se află în Paris. La crearea structurii statuii a contribuit Gustave Eiffel și a fost transportată pe bucăți, fiind asamblată direct pe insulă chiar de către emigranții ce se aflau pe insula Ellis. Aflați mai multe informații despre aceasta în muzeul de pe insula Statuii Libertății.
Pe Insula Ellis se află muzeul național al emigrării, unde puteți liber să vă petreceți jumătate de zi. Această locație este mărturia experiențelor pe care le-au trăit miile de emigranți care au pășit pentru prima dată pe pământul american. Dintre experiențele descrise acolo am fost cel mai mișcați de mărturiile copiilor, care mai ales la început era puși la munci grele de la vârste fragede pentru a-și ajuta familia. De asemenea, având în vedere că învățau mult mai repede limba engleză, erau luați de multe ori pe post de “traducători” la magazine sau la medici. Aș putea scrie un între articol doar despre aceasta, dar momentan vă las cu aceste informații, sperând că v-am făcut curioși.
Dacă știți că aveți strămoși care au fost în SUA, puteți să verificați în baza lor de date contra unei taxe de 10 $, dar aveți nevoie de câteva informații, cum ar fi nume, perioada aproximativă în care a plecat, naționalitate, țara de plecare din Europa (acestea vă vor ajuta să limitați rezultatele căutării).
Dumbo este zona foarte cunoscută de unde se vede capul podului Manhattan, cu siguranță ați văzut poze de acolo. Pe lângă locația excelentă pentru poze, aceasta este intrarea în cartierul Brooklyn și este o zonă foarte hip cu multe localuri și magazinașe. Acolo vă recomandăm să mâncați la Time Out Market care este o piață cu mai multe restaurante unde găsiți mai multe opțiuni să mâncați sau să luați o gustare dulce, o bătură și au mesele de dining la comun, astfel că nu trebuie să vă limitați la produsele unui singur loc.
Ziua 6 - Insula Roosevelt, Upper East Side
Pe insula Roosevelt se află ruinele spitalului pentru cei bolnavi de variolă. Spitalul datează din 1854, fiind transformat în spital de copii, iar din 1905 clădirea a rămas abandonată. În prezent se pot vedea doar pereții exteriori ai clădirii și fațada, fiind puse în siguranță de structuri metalice. Tot aici se află și bustul lui Franklin Roosevelt, unde sunt scrise cele 4 libertăți pentru care milita: freedom of speach, freedom of worship, freedom from want and freedom from fear. În celălalt capăt al insulei se află un mic far și câteva statui ale unor femei ce au jucat un rol important în istorie. Pe insulă se poate ajunge cu metroul, dar noi recomandăm să mergeți cel puțin un drum cu telegondola, care trece pe sub un pod și duce direct pe 2nd Avenue. Fiind în zonă am intrat în librăria Argosy, care este o librărie cu cărți în franceză și cu un tavan superb pictat cu stele.
Muzeul Metropolitan de Artă se află în Upper East Side și are foarte multe lucrări celebre, aici fiind expuse inclusiv câteva lucrări de Brâncuși. The Starry Night de Van Gogh este probabil printre cele mai cunoscute tablouri de aici, dar veți vedea multe lucrări ale altor artiști celebri precum: Pablo Picasso, Gustav Klimt, Rene Magritte, Salvador Dali, Andy Warhol, Frida Kahlo, Henri Matisse, Claude Monet, etc.
Upper East Side este un cartier rezidențial foarte frumos, unde vă puteți petrece timpul doar plimbându-vă și absorbind din energia locuitorilor.
Central Park este destinația care nu are nevoie de prezentare. Este un parc creat artificial în mijlocul insulei Manhattan, dar nimic nu trădează aceasta atunci când vă plimbați prin parc. Are foarte multe alei pentru pietoni, biciclete, dar și străzi pentru mașini pe 2 niveluri, inclusiv și semafoare. În parc sunt amplasate și foarte multe statui, dar doar 5 dintre cele din parc includ femei din cele 150 prezente.
Fiindcă am compactat în primele 6 zile cele mai cunoscute obiective, în ziua 6 am ales să vizităm un cartier din afara insulei Manhattan. Toate sunt conectat foarte bine cu metroul, și se poate ajunge în aproximativ jumătate de oră.
Noi am ales să vedem Borough (cartierul) Park fiind cunoscut pentru cea mai mare comunitate de evrei hasidici. Aici am mâncat la Kaff Kafe, mâncăruri tradiționale și apoi ne-am plimbat prin zonă. Este o zonă rezidențială, prin urmare în afară de cafenele și câteva magazine, nu ar fi ceva în special de vizitat. Sinagogile păreau închise când am fost noi.
Ca și alternative, puteți alege să vizitați Brooklyn, Queens sau Harlem, fiecare având o atmosferă diferită și atracții diferite.
Ca și opțiune de a vă petrece timpul, puteți alege să vedeți un film la una dintre sălile de cinema istorice ale orașului, dar aveți în vedere că au puține locuri și să cumpărați cu o zi două înainte.