Riga - escapada perfecta de weekend?
Transport
Până în Riga se ajunge relativ ușor cu zboruri directe din București operate de airbaltic aproape în fiecare zi. Dacă luați bilete din timp găsiți și bilete sub 50 de EUR într-o direcție și în bilet este inclus bagajul de cabină cu o greutate maximă de 8 kg.
Cea mai ieftină variantă de a ajunge în oraș de la aeroport, este să luați autobuzul 22, care costă sub 2 EUR și se poate plăti la șofer. Drumul cu acest autobuz până în centru durează aproximativ jumătate de oră, în funcție de trafic.
Orașul se poate vedea foarte ușor în 2 zile, dar cu siguranță dacă vă planificați o vacanță mai lungă, cu siguranță o să găsiți activități. Și dacă aveți o dimineață/ după-masă liberă puteți să mergeți pâna la Jurmala, ca să vedeți Marea Baltică (se poate ajunge cu trenul in 30 min și biletul e în jur de 1.5 EUR).
Găsiți mai jos lista cu punctele principale de atracție turistică, dar și niște locuri unde am mâncat/băut cafea și altele, și ne-a plăcut. Din păcate nu putem să venim cu o recomandare pentru cazare, deoarece ambele cazări, deși au fost bine poziționate fiind la câteva minute de centrul istoric, nu străluceau la capitolul curățenie. Se găsesc suficiente variante din care să căutați un loc pe placul vostru.
Casa Breslei - Capetele Negre
Piața Primăriei se află chiar în centrul vechi al orașului și poate fi locul de unde să începeți explorarea orașului vechi. Aici se află casa breslei Capetele Negre, care este una dintre clădirile reprezentative ale orașului, fiind cea mai mare clădire publică din Riga la momentul construcției (aproape 700 de ani în urmă). De asemenea, aici este locul unde a fost pus primul pom de Crăciun public în 1510. Tot aici se află primăria și semnul care cu Riga, unde turiștii își fac poze.
Am fost cazați chiar la 2 străzi distanță, prin urmare am trecut pe aici de mai multe ori, atât ziua cât și seara/noaptea și locul este frumos în orice pare a zilei. Poate din cauza perioadei cât am vizitat orașul (prima săptămână din septembrie) erau destul de puțini turiști. Maxim am văzut 3-4 grupuri de turiști în această piață pe întreaga perioadă a șederii și orașul era foarte liber.
Centrul vechi și cele mai reprezentative obiective
Casele Cei trei frați, care găzduiește în prezent muzeul de arhitectură. Au fost construite în perioade diferite, prima datând din secolul XV (situată la nr. 17), a doua din 1646 (situată la nr. 19) și a treia de la sfârșitul sec. XVII (situată la nr. 21).
Poarta Suedeză, care este cea mai veche poartă ridicată în 1698 și care făcea parte din fortificația orașului. Este unică rămasă din cele 8 porți de intrat în oraș.
Casa cu pisici - care are o legendă interesantă. Ridicată în 1909 de către un negustor bogat, care nu a fost acceptat în Breasla negustorilor. Prin urmare, acesta ar fi comandat două pisici supărate care stau cu spatele și cozile ridicate spre clădirea Breslei.
Sculptura muzicanților din Bremen, care a fost instalată în 1990.
Ceasul Laima care datează din 1924. Este un loc unde se întâlneau reprezentanți de vază a societății și a folosit ca loc unde se afișau informații de natură politică.
Statuia Libertății construită în 1935 în amintirea soldaților omorâți în războiul de independență din Latvia în 1918-1920. Statuia are 42 de metri înălțime și femeia ține 3 stele în mână, care reprezintă cele 3 regiuni istorice din Latvia.
Pe aleea pe care este amplasată statuia este expoziția despre cel mai mare lanț uman de-a lungul a 600 de km pe teritoriul celor 3 Țări Baltice. A fost un manifest pașnic în data de 23 august 1989 când se împlineau 50 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Această demonstrație a fost numită simbolic Baltic Way și a fost preluată ulterior
Muzeul Ocupației Letoniei - fostul sediu al KGB-ului
Această clădire se găsește în ghidurile turistice și sub numele Corner House - Casa de la colț. Este un loc de neratat, dacă vreți să aflați mai multe despre istoria Letoniei din perioada în care făcea parte din URSS. Intrarea la parter, care este plin de informații și poze este gratis, dar pentru o experiență completă vă recomandăm să luați bilet pentru vizită ghidată. Tururile ghidate se organizează din oră în oră și costă 15 EUR, dar merită toți banii.
Cartierul Art-Nouveau
As